Ryszarda i Stanisław Ziemniarscy

ur. 28 października 1965
zm.
Zespół Szkolno-Przedszkolny w Dobrosołowie

Wywiad z Ryszardą Ziemniarską
Wywiad ze S. Ziemniarskim
Wywiad ze Stanisławem Ziemniarskim
Zdjęć: 21
Filmów: 3

POCHODZENIE

Ryszarda Ziemniarska, z domu Rosińska, urodziła się 28 października w 1965r. w Koninie. Ma starszą o rok siostrę Urszulę. Rodzice, Marianna i Józef Rosińscy byli rolnikami. Mąż Ryszardy, Stanisław Ziemniarski, urodził się 30 sierpnia 1961 roku w Szyszłowie, we wsi położonej w gminie Ostrowite, w powiecie słupeckim, w województwie wielkopolskim. Ma troje rodzeństwa, dwóch braci i jedną siostrę. Jego rodzice, Józefa z domu Ziętek i Feliks Ziemniarski, byli dyplomowanymi krawcami, posiadali też 10-hektarowe gospodarstwo rolne.

DZIECIŃSTWO, EDUKACJA i ZAINTERESOWANIA

W 1979 roku Ryszarda ukończyła Szkołę Podstawową w Dobrosołowie (we wsi położonej w gminie Kazimierz Biskupi, w powiecie konińskim, województwie wielkopolskim), następnie, w latach 1979-84 – Technikum Rolnicze w Strzałkowie. Dzieciństwo spędziła w Komorowie, we wsi położonej w gminie Kazimierz Biskupi, w powiecie konińskim, w województwie wielkopolskim. W dzieciństwie pomagała rodzicom w gospodarstwie rolnym. Interesowała się wtedy rysunkiem, ogrodnictwem i jazdą konną. Do dziś pasjonuje się rysowaniem i fotografią. Uwielbia rozwiązywać krzyżówki.
Stanisław ukończył Szkołę Podstawową w Dobrosołowie w 1976 roku, a w 1979 został czeladnikiem masarstwa. W latach 1980 – 83 uczęszczał do Zasadniczej Szkoły Zawodowej w Bielsku- Białej o kierunku: tokarz. W 1990 roku zdobył dyplom mistrza masarza – rzeźnika. W dzieciństwie pomagał rodzicom w gospodarstwie, ale w wolnych chwilach uprawiał sport: łyżwiarstwo, hokej, piłkę nożną i ręczną. Do dzisiejszego dnia jego pasją jest sport, przede wszystkim piłka nożna i ręczna, lubi łowić ryby, interesuje się łowiectwem. Poluje od 28 lat. Jest łowczym w Kole Łowieckim „Sokół”, w Kazimierzu Biskupim, które między innymi zajmuje się regulowaniem populacji, inwentaryzacją zwierząt, dokarmianiem w okresach zimowych czy redukcją szkodników i drapieżników. Jego największym osiągnięciem jest ustrzelenie jelenia w Gołdapii (poroże ważące około 9 kg).

ETAPY DZIAŁALNOŚCI

I. Pomysł otwarcia firmy

Ryszarda i Stanisław pobrali się 10 listopada 1984 roku. Z ich związku urodziło się czworo dzieci: Sylwia (1985), Żaneta (1988), Sebastian (1991) i Agata (2003).
Oboje, Ryszarda i Stanisław, w pierwszych latach swojego małżeństwa, zajmowali się 6-hektarowym gospodarstwem rolnym we wsi Komorowo, jednak już wtedy marzyli
o własnej firmie. Stanisław – dzięki swoim umiejętnościom masarskim – pierwsze pieniądze zarabiał, wykonując usługi rzeźnicze.
W 1988 roku małżonkowie zakupili ziemię, w 1990 roku przeprowadzili się do Dobrosołowa i tu, w latach transformacji, zaczęli realizować swój pomysł założenia firmy produkcyjnej. Panowała wtedy moda na zakładanie prywatnych przedsiębiorstw. Mieli kredyt zaciągnięty na dom. Ich sytuacja finansowa była ciężka, więc postanowili zaryzykować i zająć się tym, co lubili i potrafili robić, czyli rzeźnictwem. Na początku była to działalność handlowa, związana z ubojem i sprzedażą samego mięsa w utworzonych przez siebie sklepach na targowisku, w Koninie.

II. Rozwój działalności

W związku z rosnącym popytem, dobrą opinią i niesłabnącym zainteresowaniem klientów, firma rozwijała się poprzez otwieranie kolejnych sklepów mięsnych w pobliskich miejscowościach, takich jak: Kazimierz Biskupi, Kleczew, Słupca, Golina, Strzałkowo, Wilczyn, Konin, Budzisław Kościelny, Zagórów, Pyzdry. Zaletą stworzonego systemu zarządzania był fakt, że codziennie rano świeży towar trafiał do sklepów. W 1999 roku R.S. Ziemniarscy powiększyli zakład, budując nową, bogatszą i bardziej nowoczesną ubojnię zwierząt.
W październiku 2001 roku zakład przeszedł największą w ciągu swojej dwudziestoletniej działalności kontrolę, dokonaną przez inspektorów z Unii Europejskiej. Ubojnia
w Dobrosołowie była jedną z czterech badanych wówczas ubojni w Polsce. Sprawdzano zapobieganie zarażeniom ludzi BSE (niebezpieczna, szybko rozwijająca się w latach 90. na europejskich rynkach choroba, zwana gąbczastym zwyrodnieniem mózgu, często nazywana „chorobą szalonych krów”, uważana za śmiertelną chorobę mózgu, atakująca bydło). Oceniono warunki techniczne zakładu, spełnienie obowiązujących wymagań i rozwiązań umożliwiających utrzymanie wysokiej higieny i zapewnienie warunków sanitarnych. Skontrolowano wszystkie etapy postępowania przy uboju zwierząt. Ubojnia została pozytywnie oceniona przez lekarzy z komisji Wspólnoty oraz przedstawicieli Głównego i Wojewódzkiego Inspektoratu Weterynarii. Stwierdzono, że zakład jest na bardzo wysokim poziomie, pozyskiwane mięso gwarantuje bezpieczeństwo, a właściciele dokładają wszelkich starań, żeby stworzyć w ubojni jak najlepsze warunki. Dzięki tak dobrej opinii najwyższych władz Inspektoratu Sanitarnego, zakład zdobył kolejnych odbiorców.

III. Nowy profil działalności

W 2002 roku właściciele rozpoczęli dobudowę do istniejącego budynku przetwórni mięsa, która zaczęła funkcjonować w 2003 roku. Decyzja wynikała z chęci sprzedaży nie tylko mięsa, ale także produktów mięsnych, przetworzonych we własnym zakładzie i sprzedawanych w swoich placówkach handlowych. Takie rozwiązanie przyczyniło się do zwiększenia efektywności produkcji, wykorzystania całego asortymentu mięsnego i minimalizacji ubytków, a tym samym zmniejszenia kosztów poprzez stosowanie konkurencyjnych cen na wyprodukowane wyroby bez udziału pośredników.
W 2012 roku R.S. Ziemniarscy otworzyli restaurację „Kleczewianka” w miejscowości Kleczew.
Według stanu na rok 2014 ubojnia R.S. Ziemniarskich jest jedyną rzeźnią zwierząt w powiecie konińskim, posiadającą zezwolenie na bicie trzody, na handel mięsem i wędlinami oraz spełniającą wymogi Unii Europejskiej.
Firma Rzeźnictwo-Wędliniarstwo-Handel R.S. Ziemniarskich zatrudnia 52 osoby, w tym: sprzedawców, masarzy, wędliniarzy, kierowców oraz pracowników, zajmujących się pracami administracyjnymi. Właściciele posiadają 16 sklepów na terenie powiatu konińskiego i słupeckiego łącznie ze sklepem przyzakładowym w Dobrosołowie. Wszystkie wyroby wędliniarskie oraz podrobowe sprzedawane są we własnej sieci sklepów.

ZNACZENIE POSTACI

R.S. Ziemniarscy skupują żywiec od rolników z okolicznych gmin, co sprzyja rozwojowi działalności rolniczej na tych terenach. Założyli przedsiębiorstwo produkcyjno – handlowe, stwarzając miejsca pracy mieszkańcom pobliskich miejscowości. Jako przedsiębiorcy postrzegani są za wiarygodnego płatnika. Stanisław posiada uprawnienia do zatrudniania
i szkolenia uczniów w zawodzie masarz – wędliniarz. Wychował już w tym zawodzie 12 uczniów.
W 1994 roku Stanisław Ziemniarski otrzymał dyplom uznania za zajęcie I miejsca w konkursie gminnym pt. „Piękna wieś”.
W 2005 roku Zarząd Powiatu Konińskiego nadał przedsiębiorstwu „Rzeźnictwo – Wędliniarstwo – Handel” tytuł honorowy „Zasłużony dla Powiatu Konińskiego”.
29 sierpnia 2007 roku została przyznana Stanisławowi Ziemniarskiemu odznaka honorowa „Zasłużony dla Rolnictwa” przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a w grudniu tego roku firma otrzymała nominację „Orła Agrobiznesu” – Nagrodę Agencji Promocyjno – Wydawniczej EMS pod honorowym patronatem Wicemarszałka Sejmu RP – Jarosława Kalinowskiego za sukces rynkowy.
Najważniejsze, że Ryszardzie i Stanisławowi Ziemniarskim nie jest obojętny los potrzebujących. Chętnie udzielają się w organizowaniu imprez społecznych, plenerowych, pomagają fundacjom, szkołom czy ośrodkom samopomocy. Szczególnie leży im na sercu los chorych, niepełnosprawnych dzieci, stąd ich pomoc w okresach świątecznych ośrodkom, m.in. w Kosewie, w Strzałkowie czy w Słupcy.

ŹRÓDŁA

1. Wywiad z Ryszardem Ziemniarskim
2. Wywiad ze Stanisławą Ziemnairską
3. Rozmowa z mieszkańcami wsi Dobrosołowo
4. Rozmowa z pracownikami firmy “Rzeźnictwo – Wędliniarstwo – Handel”
5. Krótka historia firmy “Rzeźnictwo – Wędliniarstwo – Handel”, pochodząca z archiwum rodzinnego R.S. Ziemnairskich
6. Archiwum rodzinne R.S. Ziemnairskich




Kalendarium:

  • 1961 ― Narodziny bohatera
  • 1965 ― Narodziny bohatera
  • 1979 ― Technikum Rolnicze w ...
  • 1979 ― Zdobycie tytułu czela...
  • 1980 ― Zasadnicza Szkoła Zaw...
  • 1984 ― Ślub Ryszardy i Stani...
  • 1990 ― Tytuł masarza
  • 1991 ― Założenie firmy produ...
  • 1994 ― Dyplom Uznania
  • 2001 ― Kontrola zakładu
  • 2003 ― Nowy profil działalno...
  • 2005 ― Dyplom “Zasłużo...
  • 2007 ― Tytuł honorowy “...
  • 2007 ― Nominacja “Orze...
  • 2012 ― Otwarcie restauracji ...

Źródła:

  • Krótka informacja o fi...

Zobacz też:

  • > Bielsko-Biała