Założenia projektu
——————————————-
Cel dośc kontowersyjny, ale istotony: Nauka szacunku do jedzenia od najmłodszych lat
Realizacja
—————————————-
W ramach projektu przeprowadzono 38 h w formie tradycyjnych zajęć oraz 10 h w formie zdalnej, co daje łącznie planowane 48 h zegarowych do zrealizowania. Uczniowie przyjęli metodę projektu pracując z takimi narzędziami jak: tablety Lenovo, zestawy Lego WeDo, gra edukacyjna ScottieGo, zestawy do mechatroniki BeCreo oraz hologramy MergeCube. Efektem końcowym jest projekt o nazwie „Proste sposoby na niemarnowanie żywności” w formie kilkuminutowego filmu.
Efekty projektu:
- Poznawanie i udoskonalenie swoich umiejętności wykorzystania technologii informacyjnej i komunikacyjnej;
- Nauka traktowania komputera, tabletu, czy telefonu jako przydatnego narzędzia pracy;
- Rozwijanie swojej samodzielności oraz rozbudzenie postaw poszukujących i twórczych;
- Wzrost efektywności nauczania dzięki nauce poprzez zabawę;
- Nieustanna aktywizacja uczniów na zajęciach i wyzwolenie ich zainteresowań;
- Angażowanie różnych kanałów sensorycznych podczas zajęć;
- Poszerzenie wiedzy uczniów;
- Rozwijanie potrzeby zaistnienia w środowisku i bycia potrzebnym;
- Maksymalnie zindywidualizowany proces kształcenia;
- Prezentowanie pracy uczniów podczas Rady Pedagogicznej 18.06.2020 r.;
- Podniesienie swoich umiejętności praktycznych, poprzez udział w szkoleniach organizowanych w ramach projektu;
- Brak rutyny na zajęciach poprzez wykorzystywanie nowinek technologicznych;
- Poczucie maksymalnego angażowania swoich uczniów w proces kształcenia;
- Stworzenie i umocnienie pozytywnego wizerunku niemarnowania jedzenia w społeczeństwie, zarówno na poziomie lokalnym, jak ogólnopolskim;
- Uświadomienie korzyści związanych z niemarnowaniem jedzenia;
- Wzmocnienie osób, które uważają, że nie ma potrzeby racjonalnie gospodarować żywnością;
- Wypromowanie prostych sposobów niemarnowania jedzenia;
- Wypromowanie inicjatyw związanych z w/w projektem;
- Zainicjowanie nowych działań związanych z wykorzystaniem resztek jedzenia;
- Wykorzystanie potencjału regionu w walce z marnotrawstwem żywności;
- Wykorzystanie i nabycie nowych umiejętności, kontaktów i doświadczeń.
Multimedia
Film podsumowujący efekty projektu:
—————————————-
Zespół projektowy
Nazwa szkoły: Szkoła Podstawowa Specjalna w MOS w Gołańczy
Nauczyciel – opiekun grupy projektowej: Piotr Czaczyk
Uczniowie – członkowie zespołu projektowego:
Kamil Bakuła
Eryk Mazurek
Jakub Nietopiel
Eryk Rybacki
Przemysław Bączyk
Jakub Fonfara
Błążej Jędraszak
Bartosz Kazimierski
Szymon Jędraszak
Hubert Lik
Bartosz Lange
Jakub Jerzy Różycki